۱۳۹۳ آذر ۱۲, چهارشنبه

رشد مبارزات مدنی در کردستان ایران

یکی از مقولات مهم فلسفە سیاسی و یکی از ابتدایی‌ترین مباحث جهان مدرن‌، تأسیس جامعە‌ی مدنی است‌. جامعەای دمکرات و آزاد نیازمند پیش‌زمینەی فکری‌ و فرهنگی است کە مبارزات مدنی در آنرا در شرایط گوناگون ایجاد می‌نماید. یکی از نیازمندی‌های اساسی و مهم مبارزه‌ی مدنی‌، آگاهی و هشیاری سیاسی جامعه‌ است‌. 
چند سالی است در کردستان ایران گفتمان مبارزه‌ مدنی و اجتماعی‌، بر فضای سیاسی و قشر روشنفکر کردستان بالگستر شده‌ و در چهارچوب سندیکاها و ان.‌جی.‌اوهایی کە در رابطە با محیط زیست‌، زنان‌، حقوق بشر‌، دانشجویان و کارگران و ... فعالیت دارند، متجلی است‌.
 
حفاظت از محیط ‌زیست و شکستن سلاح‌های شکاری‌، گردهمایی و فعالیت‌های فرهنگی ــ هنری و روشنفکری گوناگون‌، مباحثی در مورد حقوق پایمال شدەی زنان و دفاع از حقوق‌بشر‌، مقابلە با موادمخدر‌، قسمتی از مبارزات مدنی‌ای هستند کە در کردستان در حال شکل‌گیری می‌باشند‌. ممکن است در بخش‌هایی بدلیل فشارهای جمهوری‌اسلامی این فعالیت‌ها ابعاد محدودتری داشتەباشند، اما با توجە بە هشیاری سیاسی و پیشرفت‌های فرهنگی مردم کردستان و آن زمینەی غنی ملی کە مردم کردستان ایران از آن برخواردارند‌، مایەی دلگرمی و امید است و انتظار می‌رود کە در آیندەای نزدیک مردم در سطحی وسیع‌تر در حرکت‌های مدنی مشارکت داشتە باشند و با استفادە از موقعیت‌های ویژە‌، زمینە را برای مطرح ساختن خواستە‌ها و براە انداختن حرکت‌های وسیع‌تر در جامعە آمادە کنند‌. 
مبارزەی مدنی شیوەای دیگر از مبارزە سیاسی‌، ملی‌ و فرهنگی 
یکی از اهرم‌های فشار مهم برای متعهد ساختن سیستم حاکمیت بە ارج نهادن بە آزادی‌ها و حقوق مردم‌ وهمچنین یکی از عدم سکوت و بی‌تفاوتینمردم نسبت بە خودکامگی حاکمیت سیاسی در هر کشوری‌، حضور مبارزات مدنی در صحنە و پیشرفت آن است‌. بی‌دلیل نیست کە رژیم جمهوری اسلامی نگاهی خصمانە بە این حرکت‌ها در کردستان ایران دارد‌، بسیاری اوقات منتقدین فعال و هماهنگ کنندگان حرکتهای مدنی در سیستم و حکومت جمهوری‌اسلامی‌، به‌ "فعالیت علیه‌ امنیت ملی" و "دشمنی با خدا (محاربە)" متهم شده‌ و همواره‌ آنها را با فشار‌، تهدید‌، زندان و احکام ناعادلانە مواجه‌ می‌کند‌.
همانگونه‌ که‌ آقای محمد‌صدیق کبودوند‌، همچون سمبل‌ مبارزات مدنی و شخصیت بارز مدافع حقوق‌بشر کردها در کردستان ایران‌، به‌ دستور مسئولان رده‌ بالای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی‌، به‌ 11 سال حبس محکوم گشتەاست.‌ این سنگین‌ترین حکم برای یک فعال حقوق بشری محسوب می‌شود‌. البته‌ خود آقای کبودوند اظهار داشته‌" برای من، این کمترین حکم است در راه‌ آزادی و حقوق بشر در ایران."
*****
اگر اکنون احزاب سیاسی کردستان امکان رویاویی مستقیم با رژیم جمهوری‌اسلامی را ندارند یا این امکان بسیار کم است‌، مبارزات مدنی اقشار گوناگون جامعه‌ علیە این سیستم  و رژیم سرکوبگر می‌تواند خلاء موجود را تا حدی پر کند و فعالین می‌توانند تمامی اقشار و طبقات جامعه‌ چون زنان‌، جوانان‌، معلمین‌، دانشجویان‌، کارگران و ... را در سندیکا و ان‌.جی.‌اوهای مختص بە خود و بر مبنای ابراز مخالفت به‌ رژیم حاکم و "نه‌" گفتن بە آن سازمان دهند و آنانرا برای مقابله‌ با سیاست به‌ حاشیه‌ راندن و زیرپا نهادن آشکار حقوق بشر و ابتدایی‌ترین حقوق هرکدام از اقشار و طبقات جامعە تشویق نمایند‌‌.
بعنوان مثال‌ تردید نمی‌توان داشت کە آنچه‌ سال 1392 در شهر مریوان رویداد (‌پوشاندن لباس زنانه‌ بر تن یک مرد و گرداندن آن در سطح شهر بعنوان مجازات از سوی مسئولین جمهوری اسلامی‌)‌، بی‌احترامی آشکار مسئولان و سیستم قضایی جمهوری اسلامی ایران به‌ مقام زن بود. اما این حرکت با اعتراض وسیع فعالین مدنی مواجه‌ شده‌ و حتی مسئولان رژیم را از مواضع خود بە عقب‌نشینی واداشت‌. بدنبال این حرکت اعتراضی "کانون زنان و خانوادە" کە نهادی وابستە بە رژیم جمهوری‌اسلامی است‌، در بیانیەای اظهار داشت کە بە نمایش درآوردن مردی مندرس بە  لباس زنان در شهر مریوان‌، کاری ناشایست و غیرمسئولانە بودە و آنرا محکوم کردە و از پلیس این شهر خواستار شفاف سازی و پاسخگویی هستند‌. همچنین از سوی چندین نمایندەی مجلس شورای‌اسلامی این عمل نیروهای پلیس محکوم شد‌. 
اینگونە پاسخگویی‌ها و موضعگیری‌های رژیم‌، چە بمنظور آرام‌سازی اوضاع و چە برای جلوگیری از تکرار اینگونە اعمال‌، مؤید یک واقعیت است و آن اینکە حرکت‌های اعتراضی و مدنی‌، نە تنها در برخی موارد رژیم سرکوبگر را بە عقب‌نشینی وامی‌دارد،  بلکە در ارتقاء سطح هشیاری جامعە در رابطە با مسائل گوناگون تأثیرگذار است‌. 
در این رابطە لازم است کە احزاب سیاسی کردستان نیز حامی و مشوق و همکار حرکت‌های مدنی در کرستان ایران بودە بە رشد‌ و پیشرفت بسترهای آن یاری رسانند. هماهنگی و همکاری با مبارزات مدنی و عوامل اصلی این مبارزات‌، موجب پیوستن شمار بیشتری از مردم بە این حرکت‌ها شدە و‌ همچنین بی‌تفاوتی و عدم نشان‌دادن عکس‌العمل در مقابل ظلم و ستم و تبعیض و بی‌عدالتی و سرکوب هم‌زبانان و هموطنان‌، جای خود را بە مشارکت در فعالیت‌های مدنی خواهدداد‌. این حرکت‌ها علاوە بر اینکە باعث هوشیاری و پویایی جامعە و مردم‌ می‌شود، موجب می‌گردد کە سیمای فرهنگی‌، آزادیخواهانە و صلح طلبانەی مردم کردستان و محتوای امروزی و مترقی خواستەهایشان برای مردم ایران و جهان بهتر نمایان شود و سرکوب حرکت‌های مردم کردستان برای رژیم جمهوری اسلامی دشوارتر و پرهزینەترگردد‌. از سوی دیگر جامعە از لحاظ مدنی و عقلانی پیشرفت کردە و خردمندانە‌تر با مشکلات اجتماعی برخورد خواهدکرد‌.        
 کویستان فتوحی  
برگردان: هاورێ
درشماره‌ی ٦٤٤  روزنامه «کوردستان» منتشر شده‌ است  

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر